26 Haziran 2009 Cuma

Kod Adı: Suni Çim


Antrenman ziyareti sırasında 19 Mayıs'ın geleceğini sorduğumuz genel menajerimiz Cem Onuk, sahaya gerçek çimin serildiğini, firma ve ortak girişim arasındaki dava haberlerini sorduğumuzda ise bir sorunun bulunmadığını söylemişti. Gerçekten geçen sezon ki hüsranın ve çok olan sakatlıkların suçlusu olarak görülen suni çimin kalkmış olması ve bi sorunun bulunmaması beni sevindirdi açıkçası.


Bütün sezon boyunca şikayetçi olundu bu zeminden. Başta 3 Ankara takımı olmak üzere misafir gelen her takımın hocasından, oyuncusuna söverek sayarak gitti adeta evine. Samet Aybaba, Ankara futbolu başta olmak üzere Türk futbolu adına rezillik dedi defalarca. Aykut Kocaman böyle olmamalı dedi. Trabzon'un Ankaragücü ile oynanan karşılaşmada en önemli silahı Yattara'nın sakatlanmasını bu zemine bağladı. Gençlerbirliği futbolcuları kas ağrılarından şikayetçi oldular. Sezon boyunca gerçektende çok fazla sakatlık yaşadık ve şunu söyleyebilirim ki son dönemlerde ilk kez bu kadar sakatlık problemi yaşadığımızı gördüm. Mehmet Nas, Hakan Aslantaş adele çekmesi teşhisiyle birer maçta olsa oynayamadılar. İlhan Eker'in sezonu kapatması bu zemin yüzünden olduğu söylendi. İşte bütün sezon bu kadar olumsuzluk görülünce insan seviniyor bu çimin düzeltilmesine. Zaten sahada çim kokusu eksilmiş futbolda sunileşmişti iyi oldu, çok iyi.


Neden suni çim tercih ediliyor diye şöyle bir bakınıyım dedim. Erman Toroğlu, "Suni çimde oynamak, plastik kadınla sevişmek gibidir" diyor. Bu olumsuz eleştiriye ertesi hafta Hıncal Uluç tepki gösteriyor ağır bir şekilde "Kazma bir santraf olarak Ankara'da kaç tane maça çıktı; o donmuş saha bu suni çimden daha mı iyi? " diyerek suni çimi bu şekilde destekliyor. Aslında suni çim kullanan ülkelerin sebepleride biraz Hıncal Uluç'un zihniyeti. Ancak kullanan ülkelere baktığımızda Kuzey Avrupa ülkelerini görüyoruz. Liglerin sıcak havada oynanıp bitmesine karşın UEFA maçlarının fikstür gereği kış vaktine gelmesi takımları bu yola itiyor. Doğal çimin çetin kış şartlarında donması yada yağmurlu havalarda çamur olması olan doğal çimi iyice mahvediyor. En güzel yakın tarihli örneği Galatasaray'ın Avrupa'da Norveç ekibi Tromso ile yaptığı maç olarak verebiliriz. Formalar çamurdan görünmez hale gelmişti, sahada resmen 22 çamur adam mücadele veriyordu. Bu sebeplerden bu ülkeler suni çime geçmekte aslında biraz haklı gibiler. Bunun yanında Güney Afrika gibi kurak iklimli yerlerde de çim yetiştirmek çok zor olduğundan suni çim uygulamasına gidiliyor. FIFA başkanı Sepp Blatter ilk suni çimli sahalarda oynanacak Dünya Kupasının Güney Afrika'da olabileceğini söylediysede gelen şikayetler üzerine normal çime dönüldü diye biliyoruz. Ayrıca bir zaman ortaya atılan ilginç bi iddia da okumuştum, Sepp Blatter'in suni çim şirketleri ile anlaşma yaptığını ve bunu yaymaya çalıştığını dolayısıyla dünya üzerindeki futbolcular ekipmanlarını suni çime göre değiştirecek ve Sepp Blatter'in şirketinden temin edeceklerdi bu malzemeleri. Tabi bir komplo teorisi olmasada neden olmasın dedirtiyor insana ister istemez.


Bu iklimsel şartların yanında maliyet açısından suni çim tercih edilebiliniyor. İşte bu da bizim gibi iklimi ılıman olan ve iklimsel bir sorunu olmayan ülkeler için tercih sebebi oluyor. Doğal çim sulaması, biçmesi derken sürekli bakım istediği için maliyeti yükseliyor. Oysa ömrü 10 yıl olan ve hersene sadece rutin düşük maliyetli bakım gerektiren suni çim kulüplere avantaj sağlıyor parasal konuda. 19 Mayısı inceleyen FIFA yetkililerinin suni çimin etkilerini gözlemlemek istiyoruz gibi açıklamalarda bulunması zaten kafaları karıştırması gerekliydi bence. Her ne kadar FIFA, gençler şampiyonalarında bi sorun görmediklerini ve bu çimi destekleyeceklerini söylesede dünya üzerinde ki futbolcular şöyle bir araştırdığımda çok memnun değiller. Suni çimin altında sert zeminin olması futbolcuların tabanlarına daha çok baskı yaptığı için daha çabuk yorulmalarına sebep oluyor. Haliyle 90 dakika boyunca koşan oyuncularda kas problemleri gözüküyor. Bunun yanında sert zemine ayağı takılan futbolcunun bilek problemi yaşamasıda normal. Avantajları arasında doğal çime göre suni çimde yerden paslaşmanın daha hızlı olduğu ve bu duruma alışan takımın rakibine göre avantaj sağlayabileceği gösteriliyor. Bu durum doğru olsa bile biz bunun avantajını kullanamadık. Hatta belkide suni çime fazla yüklenip kendi başarısızlığımızı bile örtbas etmiş olabiliriz.


Bütün bunlara rağmen futbol doğal haliyle güzel. Stada girince yeni sulanmış çimin kokusu bir ayrı, izlenen futbol ise apayrı oluyor. İyi ki kurtulduk şu sunilikten.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails
Bu blog BloggerV.com üyesidir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bu Blogda Ara