18 Aralık 2009 Cuma

FM 2010'da Bir Şampiyonluk Hikayesi

Her Türk gibi benim de kanımda Teknik Direktörlük var. Stadyumda "oraya at,şuraya koş, öyle mi pas atılır?" gibi teknik direktör reaksiyonlarını hepimiz vermişizdir. Bu hırsı üzerimizden atacağımız en güzel oyunlardan biridir "Football Manager 2010". Hele bir de benim gibi şampiyonluk görmemiş takım taraftarıysanız, bu oyunla bir nebze mutluluğa ulaşabilirsiniz. Gerçek oyunculardan oluşan bu oyun, geleceğin yıldızlarını önceden tahmin edenlerin oynadığı herşeyiyle gerçek bir menajerlik oyunu. Bugün Porto'lu Guanin, Manchester City'li Robinho, Freddy Adu, Vincent Kompany vs. isimler ünlü olmadan evvel bu oyunu oynayanlar tarafından çok iyi biliniyordu.

Hatta bir dönem gerçekte hala parlamayan ancak bu oyunda parlayan Lebohang Mokoena isimli Afrikalı futbolcu, Ankaragücü taraftarları tarafından yönetime "bu adamı alın" şeklinde teklif edilmişti. Şu an itibariyle bizim kadromuzda bulunan Labinot Harbuzi'de bu oyunun efasanelerindendir.
Efendim yeni oyun çıkınca bende ki tutku ağır bastı ve aldım oyunu, tabi ki yönetmek üzere Gençlerbirliği'ni seçtim. Bir oyun ancak bu kadar gerçekçi yapılabilir, sezon başı bütçesiyle sağolsun başkan İlhan Cavcav cimriliğiyle kesinlikle yanıltmadı beni. Kadro fena değil, yetenekli isimler var. Borç harç girilen ucuza, yetenekli oyuncularla takviye ettik kadroyu. Tabi ki Gençlerbirliği'yle oynayacaklara tavsiyem, Radeljic, Patiyo, Djite gibi isimlerden kurtularak yabancı kontenjanı açmaları. Bir sene içinde sözleşmesi biten Sandro'yu satmakta ticari bir başarı olur hem bedava gitmez, hemde kasanız biraz para görür. Thomas Doll'un bize oynattığı taktik ile başladım oyuna. Gerçekten oyuncuların mevkilerini göz önüne aldığınızda yapabileceğiniz en iyi dizilim duruyor. (Belki Thomas Doll'da FM oynuyordur =D). 4'lü defansın önüne bir tane ön libero ve orta sahanın ortasına 2 adam. Sağ ve sol kanatları da koyduk mu, geriye bir tek forvet kalıyor. Orta sahalardan biri çakılı oynarken diğeri ileri çıkıyor. Kanatlar ise forvete yardımcı. Özellikle yaptığım taktik kanat oyununu benimsediği için kanatların iyi olmasında yarar var efendim. Gelgelelim sezon içinde bir kaç kere bu taktiği değiştirmiş olsamda sonuçta ortaya aşağıda ki namağlup Gençlerbirliği tablosu ortaya çıktı. Eskişehir'in küme düşmesi yürek burksada, beraberliklerimden birini de Es-Es'ten aldığımı belirteyim.


İşte insanı gerçek dünyadan sıyırıp, sanal dünyada da olsa bir nebze mutlu ettiği için güzel bir oyun. Belki okuyanlar zaten anca burada şampiyon olursunuz geyiklerine gireceklerdir, şu meşhur Fenerbahçe'nin kupa geyikleri gibi ancak stres atmak için herkese tavsiye ederim. Hele İstanbul'da Fenerbahçe, Galatasaray gibi takımları yendikten sonra taraftarların adıma tezahüratlar etmesi apayrı bir sevinç kaynağı. Kulübün bilgi bölümünde "favori personeller" kısmında adınızın Andre Kona ve Erkan Özbey ile birlikte yazılması ise guru kaynağı.


Gelelim ilerde yıldız olabilecek ve ucuza keşfettiğim oyunculara. Üstte gördüğünüz üzere Ponte Prata'dan aldığım Tinga isim Brezilyalı 17 yaşında ki sübyan toplamda oynadığı 1 sene sonunda gösterdiği performans ile Real Madrid'in takibine girdi. Oscar isimli 18 yaşında ki bir diğer genç Brezilyalı ise Sao Paolo takımından ucuza kapatılabilecek orta sahalardan. Komşu Arjantine uzandığımızda Velez Sarsfield takımına uğramadan geçmeyin stoper mevkisine 21'lik Nicolas Otamendi ve Forvete 19'luk Jonathan Cristaldo tavsiyemdir. Türk oyuncular ise Samsunsporlu Serkan defansın sağında iyi işler çıkarabilir. Ayrıca Beşiktaş'ın alt takımından Onur Bayramoğlu isimli genç orta saha oyuncusu da oldukça yetenekli bir isim. İstanbul Belediye'den geçn stoper Mahmut Tekdemir'de yararlanılabilecek bir diğer isim.
Özdeğerlerimize gelecek olursak, başta Mustafa Pektemek ve Sinan Ayrancı genç yetenek olarak tavsiyemdir. Bunun dışında gerçekte ki gibi Hurşut ve kaleci Serdar'dan yana sıkıntı çekmezsiniz. Ferhat Kiraz genç yetenek ancak bende bir türlü patlama yapamadı, istikrarsızdı. Bunun dışında Kahe'de son vuruşlarında ki yeteneğiyle çok maç kazandırır. Bizim takım dışında isteyenlere bir tavsiyemde Konyaspor'dan çok ucuza alınabilecek sol bek Kaue Da Silva'dır.
Benden bu kadar bu oyunun save dosyası da Şampiyonlar Ligi anılarımı anlatmaya heves etmişken yandı bundan yanada hüzünlüyüm. Şimdiden Teknik Direktör adaylarına başarılar diliyorum. Umarım bir nebze yardımcı olabilmişimdir.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails
Bu blog BloggerV.com üyesidir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bu Blogda Ara