13 Nisan 2010 Salı

Bir Zaman "Gençler" Forması Giydiler! #4

TIJANI BABANGIDA
Gençlerbirliği'ne gelişi de, gidişi de olay bir adam Tijani Babangida. Türkiye'ye geldiğinde duayen başkan İlhan Cavcav kendisini havaalanından aldığını hatırlarım. Bir nevi dönemin Vassell transferi sayılır kendisi. Dünya futbolunda ismini kanıtlamış ve dünya futboluna kaliteli isimler sunmayı her dönem adet haline getirmiş Ajax'ta forma giyerken kiralanmıştı Babangida. Beğenilirse bonserviside Gençlerbirliği'ne geçecekti.

2000-2001 sezonunun başlamasıyla flaş transferlerimizden olan bu isim tüm Türkiye'de heyecan yaratmıştı. Sezona gollü başlangıçlar yapamasada oyunuyla kalitesini gösteriyordu Babangida. Sağ kanatta inanılmaz süratiyle dikkat çekiyordu. Dikkatleri üzerine tam olarak çekmesi ise Türkiye Kupasında 7-1 yendiğimiz Mobellaspor maçında attığı ilk golden sonra 15. haftada ligde, üstelik İnönü Stadında Beşiktaş'ı 3-0 yenerken gollerden birinin kendisinden gelmesiyle olmuştu. Sadece attığı gol değil atılan diğer iki golde de Beşiktaş'ın sol kanadını çökertmiş ve arkadaşlarına büyük yardımı dokunmuştu. Bu maçı özel kılan diğer bir durumda 47. dakika da İsmail Güldüren'in kırmızı kart görmesi, Babangida'nın golünün ise 63. dakikada gelmesidir.

Ancak Ajax'ta oynarken Marc Overmars gibi isimlerle karşılaştırılan, Nijerya Milli Takımı oyuncusu bu isimin maalesef ki disiplin problemleri vardı. Zaten Ajax'ın tek kiralama sebebi de izin süresini sürekli olarak aşmasından dolayı bıkmasıdır. Bir nevi Yattara'ya da benziyor bu konuda. Bizde ise herşey bu kadar iyi giderken 15 maçta görev alıp sadece 3 gol atarak ülkeyi terketmesi akılları karıştırdı. Yıllar sonra bu transferi anlatan İlhan Cavcav bu futbolcunun hareketlerini takip ettiklerini ve antreman yerine Ankara Üniversitesinde kız avına çıktığını söyleyerek, "huylu huyundan vazgeçmez" şiarını bu örnekle doğrulamıştır.

Bizde sadece yarım sezon oynayıp giden Babangida düşüş dönemine bizden sonra başladı. 1991 yılında Hollanda liginde Roda JC takımı ile parlayan yıldızı 1996-2003 yılları arasında Ajax ile tavan yapsada bizde ki yarım sezondan sonra kendini Suudi Arabistan takımı Al-Ittihad'da buldu. Ardından Çin liginde bir takımda olduğunu öğrendiğim Babangida 2004 yılında son olarak Afrika Uluslar Kupasına katılıp emekli olmuştur. Gençlerbirliği'ne gelen kariyerli isimlerdendir, sadece 3 İstanbul takımlarının böyle kariyerli oyuncu getirdiği yıllarda oldukça ses getirmişti Gençlerbirliği'nin böyle bir ismi Türkiye'de oynatması.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails
Bu blog BloggerV.com üyesidir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bu Blogda Ara