30 Temmuz 2010 Cuma

Bir Zaman "Gençler" Forması Giydiler #6

İLHAN MANSIZ
Türk futbolunun en yakışıklı santraforlarından, bir Beşiktaş ve milli takım efsanesi İlhan Mansız'ın bir dönem Gençlerbirliği forması giydiğini biliyor muydunuz? Bu yazı dizisine uzun bir ara vermiştim hazır gündemde birşeyler yokken devam edeyim dedim ve bu sefer ki isim çoğu kişinin belki de şaşıracağı üzere İlhan Mansız. Şöhreti ve iyi futbolu biraz geç yakaladı ve erken söndü ancak yine de Türk futbol efsanelerinden biri İlhan.

Almanya doğumlu İlhan küçük yaşta baba ocağı Eskişehir'e kısa süreli de olsa dönerek Türkiye'ye ilk adımını atar ancak futbol yaşantısı yoktur. Ailesinin Almanya'da olmasıyla geri dönüş yapan İlhan, Köln genç takımına transfer olur. Ailesinin futbol yaşantısıyla birlikte kendi yaşamınıda Türkiye'de sürdürmesi konusunda İlhan'a yaptıkları baskı cevap verir ve Türkiye'deki ilk futbol kariyeri de başlamış olur.

İlhan Mansız'ın bu ilk Türkiye kariyeri başkentin Kırmızı-Siyahlıları olan Gençlerbirliği ile başladı. İlhan Cavcav'ın kendisini beğenerek almasında vardı elbet bir hikmet. Cavcav'a bıraksalar belki erken yaşta yıldız yapardı adaşı genç İlhan'ı ama fırsatı olmadan apar topar gönderildi. Gönderilişi O'nun için hayırlı mı oldu kötü mü oldu bilinmez ama belki de güzel futbolunu bize geç göstermesinde ki sebep oldu belki de. Bu kısa süreli maceranın sorumluları olarak kendisi, İlhan Cavcav ve dönemin teknik direktörü Metin Türel gösterilebilir. İlhan'ın uyum problemleri yüzünden sıkıntı çekmesine tahammül edemeyen Metin Türel 2 yıllık mukavelesi olan İlhan'ı 6 aylık periyotta sadece 2 lig maçında oynatıp biletini keser. Bu görüşünü İlhan Cavcav ile paylaşan Türel, İlhan Cavcav'ın tüm diretmelerine karşın bu oyuncuyu oynatmayacağını söyler tam bu sırada İlhan'ın dizinden sakatlanır ve ameliyat olması gerekir. Para deyince Allah canını alan İlhan Cavcav, ameliyat masraflarını reddedip oyuncu ile yollarını ayırır. İşte İlhan'ın müzmin sakatlığı asıl bu noktada başlar. Keşfedip parlatamadığımız oyunculardan biriside İlhan Mansız'dır.

Sonrasında tekrar Almanya, Türkiye derken uyum sorunları bizimle sınırlı kalmaz buralarda da devam eder. Kendini Samsunspor'da bulur. Buradayken Almanya'da yarım bıraktığı okulunu bitirmek ister ama son anda verdiği kararla Samsun'da kalır. Geri kalan hikayeyi çoğumuz biliyoru zaten. Tümer ile Samsun'dan Beşiktaş'a geçip burada adını 100. yıl kadrosunun efsaneleri arasına yazdırır. 2002 Dünya Kupasında 3.lük yolunu açan engellerden Senegal maçında attığı gol unutulmazlardan. Saç stili ve çekik gözleriyle Korelilerin de sevgilisi olan İlhan Kore'ye Vissel Kobe takımına transferinin ardından yaşadığı sakatlıklar sonunda kendisini Ankaragücü'nde , Hertha Berlin'de bulur ancak tutunamadı yakın zamanda da gördüğümüz üzere. Normale göre kısa şöhretine Süper Lig gol krallığı da sığdıran İlhan kendini dizilerde oyuncu olarak buldu son olarak.

6 aylıkta olsa 2 maçta da forma giyse, Türkiye'de ilk kariyerini Gençlerbirliği'nde 1995-1996 sezonunda geçiren İlhan, Gençlerbirliği tarihinin ilginç futbolcularından biri oldu benim gözümde. Beşiktaş efsanesinin yine Beşiktaş forması altında unutulmaz Beşiktaş-Gençlerbirliği Türkiye Kupası maçında Gökhan Tokgöz ile girdiği mücadele ve bize karşı attığı 3 gol ve iki takım tarafından oynanan mükemmel oyunda unutulmazlardandır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails
Bu blog BloggerV.com üyesidir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bu Blogda Ara