23 Ağustos 2009 Pazar

Beşiktaşlılık Duruşu Böyle Birşey Mi?


Beşiktaşlılık duruşu diye senelerce bağırdılar, çağırdılar TV'lerde, orada burada. Hiç anlamadığım bir olaydır bu. Beşiktaşlı olmak bir ayrıcalık diyorlar, sadece Beşiktaş'a yüklemiyim bunu Fenerbahçe, Galatasaray da söylüyor bunu. Ayrıcalık gördüğünüz nedir kardeşim? Hanginiz Beşiktaş'ı tutuyorsunuz diye çok elit bir müzikalin V.I.P locasında konuk edildiniz? Her taraftar kendi takımını özel görür ve rakibi ezme çabası içinde bu tür lafların edilmesi normal diyelim. Peki ya rakip taraftan biri size "siz şöylesiniz, siz böylesiniz" diye sataştığında ortaya çıkan Beşiktaşlılık duruşu dediğiniz, saygılı olmak, "sizinle aynı seviyeye inmeyeceğim" demekse, bu duruş her an kendini bozabilir mi? Bu da Beşiktaşlılık duruşu içinde midir?


Çok merak ettim bizim maçta yapılanları görünce nedir bu Beşiktaşlılık duruşu? Eğer bir Beşiktaşlı bana deseki tribünleri izle, bizi izle işte budur Beşiktaşlılık; benim gördüğüm tek şey kendi arasında kavga eden Beşiktaşlılar ve durduk yere rakibe küfür eden Beşiktaşlılar. Çok merak ettim onlar ne diyor diye bu duruma. Önce çok yakın arkadaşıma sordum Beşiktaşlı olması münasebetiyle. İlk anlattığı her taraftarın ortak duyguları oldu bana. Bunları geç bu küfür meselesi Beşiktaşlılığın neresinde dedim? Verdiği cevap biraz geçiştirme her maçta küfür olur demek oldu. Tamam kabul ediyorum bireysel olarak çok sinirli olduğum anlarda bende küfür ediyorum ancak her maçta normal olarak edilen birşeyse bu "toplu küfür" biz Gençlerbirliği taraftarları neden küfür etmemeyi kendine bir ilke haline getirmiştir biz taraftar olmanın gereklerini yerine getiremediğimizden mi? Alakası yok Beşiktaşlılık ya da Gençlerlilik diye bir kült oluşmuşsa, bunu yıllardan bu yana sağlayan bazı ilke ve kültür durumları vardır. Gençlerbirliği taraftarı yıllardan bu yana gelmiş alışkanlığını, ilke edindiği bazı değerleri koruyor küfür etmeyerek ben bunun bilincindeyim. Bu cevap tatmin etmeyince Çarşı'nın forumu olarak bilinen sitelerine girip göz attım biraz diğerleri ne demişler diye. Beşiktaşlılık duruşunu kendince açıklayan bir taraftar rakibine saygı duymak, kendine edilmesini istemediği bir küfürü başkasına etmemek gibi cümleler kullanmış yazdığı yazının içinde, bir kaç kişi de buna katılmış. Peki Beşiktaşlı neden küfür ediyorsun durduk yere? İlk başta kalecimiz Serdar Kulbilge'ye küfür edildi. Hadi maç içinde biraz zaman geçirmeye yönelik haraketlerde bulununca sinirlendin yaptın bir terbiyesizlik. Gözün karardı, şöyle böyle oldu vesaire peki ya bizim sesimiz çıkınca bize edilen küfür nedir? Maçta galip gelememenin, desibel rekorları kırıp taraftarı az diye dalga geçtiğiniz Gençlerbirliği taraftarının sesi sizden çok çıkmasının verdiği hazımsızlık mıdır Beşiktaşlılık duruşunun kriterlerini her an değiştirebilecek olan?


Durup durduk yere "hepiniz o... çocuğusunuz" tezahüratı Beşiktaşlılığın neresinden geliyor. Biz saygın taraftarız, ayrıcalıklıyız derken bunu mu kastediyorsunuz? Küfür etmek ayrıcalık olamaz hiçbir zaman hele ki durduk yere küfür etmek tamamiyle bir eziklik göstergesidir. Eğer büyüklüğünü, ayrıcalığını ilan ediyorsan göstermek zorundasın gerçektenle duruşunla. Ama benim gördüğüm Beşiktaşlı durmadı maç sırasında birbirine dahi girdi. Aynı duyguları, aynı hisleri paylaşan, Beşiktaş ortak paydasında biraraya gelen taraftarın orada birbirine girdirecek durum ne olabilir ki? Buda mı Beiktaşlılık duruşunun içinde? Beşiktaşlı demek haksızlığa isyan etmek diyorlar, haksızlığa isyan ederken cezasını da kendin mi vermen gerekiyor? Kendi kardeşini dövecek kadar nedir gözünü karartan, sonrasında Beşiktaşlı duruşumuz var dedirten? Biz Gençlerbirliği taraftarı olarak, maçlarda omuz omuza tezahürat etmeyi benimsemişiz, aynı renklere, aynı duygulara sahip insanlarla oturmayı, konuşmayı kendimize zevk edinmişiz. Beşiktaş'ın marşında diyor ki: " Beşiktaşlıyız Beşiktaşlı, anlayamaz kimse bu aşkı" sanırım doğru söylüyor biz asla aynı duyguları paylaşan insanlar neden birbirlerine girer , neden durduk yere küfür ederler anlayamayacağız.


Durduk yere küfür yememize rağmen ve hatta çok sinirlenmemize rağmen bireysel olarak edilen küfürleri ayrı tutuyorum, -doğrudur hakkımız olduğunu düşünerek bizde ettik diyorum- toplu olarak küfür etmedik rakibimize. Hep birlikte ettiğimiz tek tezahürat "İstanbul Çocukları" oldu. Bazı Beşiktaşlılar bu duruma alınıp ıslıkladılar. Ama biz haklıydık Ankaralı veya başka şehirli olarak Beşiktaş'ı orada destekleyip, bizede küfür ettiysen sen bir İstanbullusundur. Bunun alınılacak hiç bir yönü yok neden alınıyosun hele ki Beşiktaşlılıktan, duruştan bahsederken. Geçen sene de "Gençler kümeye" diye bağıran rakibine saygılı Beşiktaşlılara diyeceğim tek şey, Avrupa'da bağırarak basının, Türkiye'nin övgüsünü alabilirsiniz, en ateşli siz olabilirsiniz ama bu maçta da anladım ki kendi kendinize girmenizle, eziklik gösterip rakibe küfür etmekle asla büyük olamayacaksınız insanların gözünde. İnsanlar zerre kadarda umrunuzda değil zaten her yerde gösteriyorsunuz bari duruşumuz var diye ortalarda gezinmeyin artık.
*Not:Resim klasspor.com adresinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails
Bu blog BloggerV.com üyesidir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

Bu Blogda Ara